fbpx

Kestävää muotoilua ja vastuullisia valintoja

Mitä on kestävä ja vastuullinen muotoilu?

Kestävän kehityksen sisällyttäminen kaikkeen tekemäämme on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan ennen. Luonnonvarojen ehtyessä ihmiskunnalta edellytetään yhä radikaalimpia ja laajempia muutoksia raaka-aineiden kulutuksessa ja käytössä. Muotoilijoiden ja suunnittelijoiden rooli, sekä ennen kaikkea vastuu paremman tulevaisuuden luomisessa on merkittävä. Millainen muotoilu tai suunnittelu sitten on kestävän kehityksen mukaista? Asiaa voidaan tarkastella monesta näkökulmasta.

Vastuullisuus näyttäytyy huonekalujen ja tuotteiden suunnittelussa, raaka-ainevalinnoissa, tuotannossa ja kuljetuksessa. Kestävässä kaluste-muotoilussa suositaan tyypillisesti kotimaista osaamista, kotimaisia uusiutuvia raaka-aineita ja luonnonmateriaaleja. Panostetaan laatuun, ajattomuuteen sekä muunneltavuuteen. Tärkeää on huomioida myös kalusteen tai tuotteen mahdollinen huollettavuus ja korjattavuus. Kierrätyskalusteita, kuten uusiakin kalusteita, tulee huoltaa säännöllisesti, jotta ne säilyvät käyttökelpoisina pitkään. Huollon laiminlyöminen lyhentää kalusteen käyttöikää huomattavasti.

Rajan vetäminen voi kuitenkin toisinaan tuntua vaikealta. Luonnon-materiaalit voivat kiistattomista positiivisista seikoistaan huolimatta aiheuttaa esimerkiksi tuotteen valmistusvaiheessa terveydelle haittaa. Osa luonnon­materiaaleista voi myös vaikuttaa haitallisesti biodiversiteettiin eli luonnon monimuotoisuuteen. Luonnon-materiaalit voidaan myös pilata haitallisilla kemikaaleilla. Vastaavasti teolliset ja keinotekoiset materiaalit voivat olla oikeista raaka-aineista ja hyvin tehtynä ekologisia.

Hyötyjen ja haittojen sekä terveydellisten vaikutusten tarkastelu ei ole etenkään kuluttajalle aina helppoa. Jokaisen yksilön kuin yrityksenkin täytyy pohtia omaa lähestymistapaansa, jolla edistää vastuullisempaa ja kestävämpää ympäristöä.

 

Onko uuden suunnittelu tarpeellista?

Maapallomme kärsii ilmasto kriisistä ja hukkuu jo valmiiksi tavara paljouteen. Onko suunnittelijoiden eettistä luoda uusia tuotteita, tarvitaanko enää tyyliä tai kauneutta? Suunnittelua voi tehdä vain suunnittelun vuoksi, tai sitä voi tehdä tiedostaen ja kriittisesti.

Kun suunnitellaan suunnittelun vuoksi yritetään keksiä pyörää uudestaan, jolloin usein laitetaan tuotteen ulkonäkö etusijalle miettimättä onko sen suunnittelu edes tarpeellista. Suunnittelun tulisi siis lähtökohtaisesti olla aina ongelman ratkontaa.

Todellisuus ei tässäkään asiassa voi olla näin mustavalkoinen. Ihmiset ovat kautta aikojen halunneet ympärilleen kauniita ja epäkäytännöllisiä asioita, esineitä sekä materiaaleja. Niitä usein vaalitaan niihin syntyneiden merkitysten myötä ja ne tuovat iloa sekä lisäävät näin ihmisten hyvinvointia. Ideaalissa maailmassa esimerkiksi tällaisia kodin koriste- tai sisustuselementtejä hankitaan vain käytettynä tai vaihtoehtoisesti vastuullisilta toimijoilta, jotka hyödyntävät työssään esimerkiksi kierrätettyjä raaka-aineita. Useat firmat ovatkin viime vuosien aikana vieneet kierrätyksen uudelle tasolle keksiessään esimerkiksi täysin uusia tapoja tuottaa uutta raaka-ainetta vanhasta.

Toki koko maailmankaikkeuden huomioon ottaminen ja äärimmäisyyksiin vieminen tekisi suunnittelun etenemisestä loppujen lopuksi melko mahdotonta. Ottaessamme kuitenkin näiden kysymysten ja resurssien puitteissa riittävän paljon huomioon, ja olemalla tietoinen ja läpinäkyvä koko prosessin ajan, saavutetaan mahdollisimman kestävä lopputulos.